2017. december 28., csütörtök

Osztálykirándulások Vizsolyba





Éva lányai


Vizsolyi osztálykirándulás

Indulás: 2017. 10. 31.
              Reggel; 710-kor (vállalkozói busszal)
Gyülekező: 700-710 között
A Karcagi Református Nagytemplom előtt
Tervezett érkezés: 1900 óra körül

Tervezett Programok:    


Látogatás a Vizsolyi Református Templomba
A Vizsolyi Biblia Látogatóközpont
Vizsolyi kőfejtő
Mágócsy kúria




Amit feltétlen hozzatok magatokkal: egész napos hideg élelem – innivaló, esőkabát / esernyő, diákigazolvány, költőpénz


A kitöltött Szülői nyilatkozatokat feltétlen hozzátok!







Esze/ések


Kirándulás Vizsolyba


Indulás: Az Esze Tamás Gimnázium elől (Mátészalka, Kazinczy u. 7.). [ 7:30 ] 
Érkezés: 13:00
Vizsoly, ez a Zempléni-hegyek közt meghúzódó kis falu örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe azzal, hogy itt nyomtatták ki 1590-ben az első teljes szövegű magyar nyelvű Bibliát Károlyi Gáspár fordításában. Sok meglepetést biztosít, felejthetetlen élményt a turistáknak. 

● Első megálló a Vizsoly határában lévő kőfejtőnél. [ 13:10- 13:50 ]
A vizsolyi kőfejtő geológiai bemutatóhely, mely a földtörténeti harmadkorban, a miocén kori vulkanizmus eredményeként alakult ki. A kőfejtő érdekes látnivalókat kínál: megfigyelhető, hogyan alakították át a vulkáni forró gőzök finom, kerek szemcsékké a riolittufát. A földtörténeti harmadkor vulkáni tevékenységének eredményeként eleinte riolitláva, majd riolittufa került a felszínre. Ezt követően a vulkáni utóműködés keretében Vizsoly térségében számos ponton forró gőzök és gázok törtek fel, a felszín közelében gyakran tölcsérszerűen kiszélesedő nyílásokon át. A kifelé áramló gázok és gőzök a tölcsérekben lévő finom szemcséjű törmeléket folyamatosan mozgatva, lekerekített szemcséket alakítottak ki. Ez az anyag minőségében jól elkülöníthető a tölcsérek falát alkotó riolittufa kőzettömbtől.
A vizsolyi kőfejtőben fejtett könnyű testsűrűségű, jól faragható tufa kőzetet a lakosság az elmúlt évszázadok során falazóanyagként, valamint vakolásra és padlásszigetelésre hasznosította.
A geológiai bemutatóhely szabadon látogatható.

● Ebéd: az Öreg Nyomdász Vendéglőben. [14:00- 15:30]

● Délután: Látogatás a Római Katolikus templomban. [ 15:40- 16:30]
Vizsolyban az új római katolikus templom 1799-re épült fel. Holland festőművész alkotta az oltárképet, mely Jézus megkeresztelését ábrázolja. 18. századi munka a szintén holland festőre valló Nepomuki Szent János kép, az olasz festőre utaló Szűz Mária kép és a Megváltó kereszthalálát különös őszinteséggel felidéző barokk fafeszület. A templomot többször felújították, legutóbb 1991-ben készült el a külső-belső rekonstrukció. A bejárat közelében szép emléktábla emlékeztet a Millenniumra.

● Következő megálló a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely és Élménymúzeum. [16:37-17:40]
Az első, magyar nyelvre fordított Biblia 1589-90 között készült el, abban a Rákóczi kúriában, ami csodával határos módon, szinte eredeti állapotában megmaradt Vizsolyban. Az erősen romos épületet megvette a Colo-pajzs Kulturális Egyesület, és berendezte benne azt az interaktív nyomdamúzeumot, ahol hozzáláttak az eredeti nyomtatás rekonstruálásához.

● Következő célpontunk a Károly Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás. [18:05-19:00]
Árak: Felnőtt: 800Ft
Gyerek: 400Ft
70 éves kor felett, 6 éves kor alatt és lelkipásztoroknak ingyenes!
A megújult múzeum négy részből áll. Az első és bevezető terem a Károlyi szoba a helytörténeti kiállítással. A második az „Oroszországból hazaérkezett könyvek” terem értékes ősnyomtatványokkal. A harmadik az Egyházművészeti terem, ahol a gönci gyülekezet úrasztali kellékei mellett a környékbeli gyülekezetek egyházművészeti ritkaságait állították ki. A negyedik terem különböző fordítású és nyelvű bibliákkal, interaktív kiállítási alkalmazásokkal segíti a látogatót a kiállítás megértésében.
            
HAZAÉRKEZÉS: 22:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése