2017. december 5., kedd

Mobil-dráma a suliban





Egy irányba


Osztályfőnöki óra


Osztályfőnök: A mai osztályfőnöki órán egy iskolai rendeletet kell megvitatnunk. Biztos mindannyian hallottátok vagy tudjátok, hogy Igazgató Úr betiltotta a mobiltelefonok használatát az iskolában
Felmutat egy papírt, amelyen ez áll:
„A mai naptól betiltom a mobiltelefonok használatát az iskolánkban.”
Hallottam, hogy emiatt ma alig akartatok bejönni az iskolába…
Kata:   Igen, mert nem is értjük ezt az egészet. A mobiltelefon hasznos dolog.
Az egész osztály Kata véleményét támogatja
Osztályfőnök: Elég legyen ebből a felháborodásból! A tantestület úgy gondolja, hogy a mobiltelefonok használata a testi és lelki fejlődéseteket abszolút rossz irányba fordítja.
Balázs: De hiszen a mobiltelefon az információszerzés egyik fő forrása. Ha nem kezdjük el időben használni, akkor nem tudunk haladni a korral.
Osztályfőnök: Én úgy gondolom, hogy nem csak a mobiltelefon tud nektek segíteni abban, hogy lépést tudjatok tartani a korral.
Juli:     Csak néz értetlenül és rázza a fejét. De Tanárnő! A mai felgyorsult világban mi nem ismerünk más lehetőséget.
Osztályfőnök: Rengeteg ismeretterjesztő könyv áll a rendelkezésetekre. Ott van az iskola modern könyvtára is, ahol rengeteg érdekes könyvet találhattok.
Kata:   A mobiltelefonok megkönnyítik a mindennapjainkat. A telefonhasználat sokat segít nekünk a tájékozódásban és az információszerzésben is. Azon kívül pedig olyan mint egy mini számítógép.
Az egész osztály helyesel.

Osztályfőnök: Azzal én is tisztában vagyok, hogy a számítógépes ismereteknek napjainkban óriási szerepük van. De gondoljatok csak bele, hogy amíg a telefonjaitokat nyomkodjátok, addig nem mozogtok, egyhelyben ültök. Nem csak a szellemi fejlődésetekre káros, de még az egészségetekre is.
Soma:  Szerintem, aki sportos alkat, úgyis fog mozogni. Ahogy Kata is említette már, a mobiltelefon olyan, mint egy mini számítógép. Ha a jövőnkre gondolunk, akkor számos szakmában óriási szerepet játszik a számítógépes ismeretek tudása. Nem mindegy, hogy milyen mértékben sajátítottuk el azt. Szinte nem is tudok olyan szakmát felsorolni, ahol ne kellene valamilyen elektronikai kütyüt használni.
Osztályfőnök: Gyerekek, gondoljatok csak arra, hogy amíg ti a neten lógtok és a cyber kapcsolataitokat ápoljátok, a valóságban elfelejtetek kommunikálni egymással. Nem tanuljátok meg az együttélés szabályait, ami a későbbi életetekre is kihatással lehet.
Marcsi: Én ezt nem értem. Milyen negatív hatással lehet ez a későbbi életünkre?
Osztályfőnök: Térben és időben keveset érintkeztek egymással, így nem tanuljátok meg az együttélést alkalmazni, ami később a karrieretekben és a párválasztásotokban is problémákhoz vezethet.
Kata:   De az okostelefonok megjelenésének a sikertörténete a különféle közösségi hálózatok megszületése és villámgyors terjedése. Ez is egyfajta kapcsolattartás. Gyakorlatilag kiesik ma már a közösségből az, aki nem tart lépést a technikával és nincs jelen a cyber térben is.
Osztályfőnök: Nézzetek csak magatokra. Milyen ingerültek lettetek ezen intézkedés kapcsán. A mobiltelefonok használata szinte már függővé tesz benneteket. Tehát megállapíthatjuk, hogy romboló hatással vannak ezek a kütyük a lelki és családi békére is. Ez egyfajta feszültségforrás is lehet.
Balázs: Én úgy gondolom, hogy nemcsak káros hatása van a telefonhasználatnak az egészségünkre, hanem igenis hasznos lehet az életnek ezen a területén is.
Osztályfőnök: Erre én személy szerint nem tudok példával szolgálni. Te Balázs? Elmondanád, hogy mire gondoltál? Szerintem ilyen nem nagyon lehetséges.
Balázs: Mondok egy példát is. Ha van egy cukorbeteg gyerek, akkor a mobiltelefonja segítségével beállíthatja, hogy mikor kell adagolnia magának az inzulint, sőt még a diétájában is a segítségére lehet. Ezzel akár életet is menthetünk.
Osztályfőnök: Ez tényleg igaz, De a mobiltelefonok egyfajta speciális üzemmódba kapcsolják az agyat. Ez a gyerekeknél óriási károkat tud okozni.
Tomi:   Szerintem az nem olyan nagy baj, ha egy kicsit másként gondolkozunk akkor, amikor használjuk ezeket az elektronikai eszközöket.
Osztályfőnök: Lehet, hogy ti így gondoljátok, de a monitoron készen kapjátok a képeket, rajzokat. Ezáltal nem indul be ösztönösen a képalkotási folyamat. Ha a látott történetet mese formájában olvasnád, akkor a képalkotás mint folyamat automatikusan kialakulna.
Juli:     Szerintem ez nem olyan borzasztóan fontos dolog. Sokkal több a pozitív oldala a telefonhasználatnak, mint a negatív. Majd a telefonunkat segítségül hívjuk, ha képalkotási nehézségeink támadnak.
Osztályfőnök: Ennek következtében fantáziátlanok lesztek, képzelőerő híján pedig nehezebben küzdötök majd meg az élet kihívásaival, bánataitokkal, szorongásaitokkal. A képernyő a befogadás helyett passzívvá tesz, sivár lelkületűvé váltok, ez pedig agresszióhoz vezet.
Anna:  Az igaz, hogy sokszor alakul ki közöttünk konfliktus, de nem hiszem, hogy feltétlenül csak ez lehet ennek az oka.
Osztályfőnök: Ez is lehet egy ok. Minden konfliktus mögött lehet egy vagy akár több problémaforrás is. De mint lehetőséget, ezt sem szabad figyelmen kívül hagynunk.
Soma:  Ha én használom a mobiltelefonomat, akkor rendszerint a barátaimmal vagyok, és kihasználjuk azokat az előnyöket, amiket a telefon kínál.
Osztályfőnök: Értem, amit mondasz, de nem tudom, hogy ennek mi a lényege.
Mindenki szót követel magának
Soma:  Arra akartam célozni, hogy a telefon segítségével rengeteg játékhoz is hozzá tudunk jutni, amit esetleg a szüleink nem tudnának a valóságban megvásárolni, mivel nagyon drága.
Osztályfőnök: Igen, de a telefonok is nagyon sokba kerülnek, így igazából nem sokat, sőt semmit sem spórolsz. Ha lépést akarsz tartani a technikával, akkor szinte évente kellene lecserélned a telefonodat. Gondolj csak bele, azért a pénzért mennyi szép könyvet vehetnél vagy mennyi szép helyre juthatnál el személyesen is.
Kata:   Igen, de virtuálisan, a telefon segítségével is bejárhatunk olyan helyeket, amik szépek, és tanulni is sokat tanulunk az adott helyről, kultúráról, szokásokról. Ez ugyanolyan élvezetes, sőt lehet, hogy még érdekfeszítőbb.
Osztályfőnök: Tehát összefoglalhatom úgy ezt a beszélgetést, hogy minden éremnek két oldala van. Rengeteg pro és kontra érvet hallottunk a mobiltelefonok használatával kapcsolatban. Ti is, és én is rengeteget tanultam ebből a beszélgetésből, de a rendelet az rendelet. Úgy látom, hogy számotokra ez egy hatalmas nagy dráma. Ha meg tudjátok győzni az Igazgató Urat hasonlóan jó érvekkel, akkor talán eltörli ezt az intézkedést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése