2017. december 30., szombat

Kirándulások reformátoraink nyomában

2018-ra is jó szívvel ajánlja túraterveit a ReformTurist. Helyi csoportjaink programjait megtalálják a Katetéka.hu bejegyzésében: KATTINTS IDE




Egy irányba

Útikalauz Sopronból Göncre és Vizsolyra 1-2.






El Shaddai

Tanulmányi kirándulás Marossárpatakról Vizsolyra, Göncre





Fánkok

Kirándulás Kiskunfélegyházáról Göncre és Vizsolyba





Oko-sokk

Kirándulás Budapestről Debrecenbe




Reform-girls

Kirándulás Mátészalkáról Vizsolyba és Göncre






Re-formerz



Vizsoly-Gönc kirándulás Mátészalkáról


A Biblia első teljes magyar nyelvű fordítása tette országszerte ismertté a kis zempléni falu nevét, 1590-ben Vizsolyban nyomtatták ki Károli Gáspár gönci református lelkész bibliafordítását több száz példányban. Az egyik eredeti Bibliát meg is lehet nézni a falu Árpád-kori református templomában, melyet középkori freskói tesznek különlegessé.
Ide fogunk ellátogatni kirándulásunkban.

Reggel 8 órakor indulunk Mátészalkáról, és kb. 2 óra az út. Amint megérkezünk Vizsolyba, megtekintjük a Vizsolyi Bibliát, ami a falu református templomában található. Pár dolog a Vizsolyi bibliáról: Az első magyar nyelvű, nyomtatott Biblia tette Vizsolyt igazán híressé, az első kiadás mintegy 800 példányából ma több mint 50 lelhető fel a világ különböző országaiban. Az első, teljes, magyar nyelvű bibliafordítás Vizsolyban látott napvilágot 1590. júl.20-án. Ezért a kiadás helyszíni megjelölésével hivatalosan Vizsolyi Bibliának is hívjuk, de elterjedt a fordító nevét megőrző Károlyi/Károli Biblia kifejezés is. A Szentírás viszonylag korai lefordítása (1590) és folyamatos kiadása különböző hazai és külföldi helyszíneken, biztosította a magyarság számára az anyanyelvi hitélet fejlődését és a reformáció kiteljesedését.

Itt eltöltünk egy fél órát. Ezek után elmegyünk a templom melletti kis házba, ami a nyomda. Itt is meghallgatjuk idegenvezetőnk beszédét, és már megyünk tovább. Utunk Gönc felé vezet, a Szenczi Molnár Albert emléktúrán keresztül, ami Vizsolytól Göncig vezet. Tehát felsétálunk Göncbe ahol, meglátogatjuk a bibliamúzeumot, ami négy részlegből áll. Az első és bevezető terem a Károlyi szoba a helytörténeti kiállítással. A második az „Oroszországból hazaérkezett könyvek” terem értékes ősnyomtatványokkal. A harmadik az Egyházművészeti terem, ahol a gönci gyülekezet úrasztali kellékei mellett a környékbeli gyülekezetek egyházművészeti ritkaságait is kiállították. A negyedik terem különböző fordítású és nyelvű bibliákkal, interaktív alkalmazásokkal segíti a látogatót a kiállítás megértésében. Nagyon sok látnivaló van a városban, amiket sorban meglátogatunk majd.
Hazafelé tartó utunk során néhány településen még megállunk, többek közt Bodrogkeresztúron, ahol megtekintjük a település szépségeit és megebédelünk.
Végezetül visszaérkezünk Mátészalkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése