2017. november 4., szombat

Ne legyünk kivételezők





Oko-sokk


1Mózes 37 – Józsefet eladják testvérei

Kedves Testvérek, 
ma Jákób családjáról és az ott jelen lévő összevisszaságokról szeretnék nektek beszélni. Mint tudjátok, Jákóbnak több felesége volt, mert apósa, Lábán becsapta őt a menyegzőn, és nem Ráhelt, hanem a testvérét, Leát adta hozzá. Jákób ragaszkodott Ráhelhez, ezért őt is feleségül vette. Ezzel elkezdődött Jákób családjában a veszekedés, féltékenykedés. Minden este ment a vita: kihez menjen be Jákób. Leának sorban születtek a fiai, Ráhel viszont elkeseredett, mert neki nem született sokáig gyereke. Végül megszületett József, és persze rögtön ő lett Jákób kedvence, hiszen a szeretett feleségtől született.
Jákób nem is titkolta, hogy Józsefet szereti a legjobban: egy drága színes köntöst csináltatott neki, a testvéreinek pedig nem adott semmit. Nekik ez nagyon rosszul esett, és féltékenyek voltak Józsefre. József idegesítette is őket: incselkedett velük és árulkodott is. Végül megtörtént a baj. Józsefet először meg akarták ölni a testvérei, végül kútba dobták, majd eladták egyiptomi kereskedőknek.
Nagy sokára sikerült csak bocsánatot kérniük és kibékülniük, sok-sok szenvedés után.
Tanuljunk ebből a példából, testvérek, és ne kivételezzünk a gyermekeinkkel, próbáljuk egyformán szeretni őket! Ha valamelyikre időnként több figyelmet fordítunk, akkor a többiekkel is éreztessük közben a szeretetünket. Képességeik szerint legyenek elvárásaink feléjük, saját magukhoz mérjük őket! Ti gyermekek pedig ne provokáljátok testvéreiteket, mert annak rossz következményei lesznek, és majd megbánjátok, hogy undokok voltatok velük.
Adja Isten, hogy minden dolgunk szeretetben menjen végbe. Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése