2017. november 2., csütörtök

Miatyánk-gondolatok





Éva lányai



Máté 6,9–13

Nagyobb értékű ez az imádság, mint amilyennek gondoljuk. „Mi Atyánk…” a megszólításban nincsen én, csak mi. Nem magunkról szól, ezzel érezteti Isten, hogy mi mind testvérek vagyunk. Kivette belőle az önzést, mert egy közösség vagyunk. Prometheus története nagyon jól ismerteti, hogy milyennek tartották az isteneket régen. Más kép alakult ki az emberekben az Úrról. Egy féltő, szerető Istent ismertek meg benne, és nem egy kegyetlen zsarnokot.
„ … aki a Mennyekben vagy…” – Isten mégis eljött hozzánk Karácsonykor, elvette bűneinket kereszthalálával, dicsően visszament a Mennybe, kitöltetett Szentlélek, és azóta velünk van. Ezt csakis azért tette, hogy mi elnyerhessük a nyugalmat, valamint az örök életet.
„ … Szenteltessék meg a te neved…” – Isten nevének szentnek kell lennie. Meg kell őt különböztetnünk mindenki mástól. Nem mindegy, mikor és hol mondjuk ki az ő nevét.
„ …Jöjjön el a te országod…” Nehéz ezt mondani, mikor minden a legnagyobb rendben van. Azonban legkönnyebb ezt mondani, amikor magunk alatt vagyunk.
„ … Legyen meg a te akaratod…” – ezt mindig nehéz kimondani. De hinnünk kell abban, hogy az ő döntése a legjobb, hiszen csak jót akar mindenkinek. Jézus elfogadta ezt, és kereszthalált halt Isten akarata szerint.
„… Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma…” Isten igéjét jelképezi, abban saját szükségeinket is takarhatja.
„…és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…” – a bűneinkre csakis Istentől kérhetünk, kaphatunk bocsánatot. Ezért is volt helytelen a búcsúcédulák árusítása az egyházak részéről. Csak akkor bocsát meg nekünk, ha mi is képesek vagyunk megbocsátani másoknak. Nem várhatunk el másoktól többet, mint amennyit mi adunk.
„és ne végy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól…” – a megpróbáltatásokban nem tudunk megállni a lábunkon a bűnnel szemben. A bűn világa olyan, mint egy mocsár, süllyedünk, és egyre csak lejjebb. Csak Isten tud segíteni rajtunk. Tőle függünk. Amit nem tudunk egyedül megcsinálni, azt Isten segítségével teljesíteni tudjuk.
„ …Mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség. Ámen.” – ez egy gyönyörű hitvallás. Hitünk alapja csakis Isten.
Tanulság tehát; egy dolognak lehet sokkal mélyebb jelentése, mint ahogyan mi az gondoljuk. Azzal, hogy megértettem az imádság lényegét, sokkal közelebb érzem magam Istenhez.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése