2017. november 5., vasárnap

Beszélgetés a hitről

 



Egy irányba


Tisztelt Lelkész Úr

#egyirányba: A hitről és annak fontosságáról kezdtünk el beszélgetni a társainkkal, ami során rengeteg kérdés került előtérbe. Nagyon örülnénk, ha Ön, mint tapasztalt lelkész is csatlakozna hozzánk, és segítene megválaszolni pár kérdést.
Lelkész Úr: Természetesen Gyerekek! Ha jól tudom, akkor ti vagytok az #egyirányba csoport.
#egyirányba: Igen, és nagyon örülünk neki, hogy tud ránk pár percet szánni.
Lelkész Úr: Gyerekek, Jézus is mindig meghallgatott mindenkit, én mint a szolgája is próbálom ezt az utat követni.
#egyirányba: A hit továbbadása nem is olyan egyszerű a mai világban. Miért lehet ez így?
Lelkész Úr:    
Még maga II. János Pál is azt írta, „az evangéliumi üzenet átadása napjainkban különösen nehéz feladat ….”
Induljunk csak ki abból, hogy mindenki rendelkezik otthonról hozott, gyerekkorban megszerzett, hittel kapcsolatos élményekkel. Régen a szülők természetesnek vették, hogy a gyerekeik ezeket a jó példákat majd tovább viszik. Ami régen adott volt, az most egy kérdőjel.
#egyirányba: Ez a felgyorsult világunk miatt lehetséges?
Lelkész Úr: Többek között ez is lehet az egyik ok. A szülőkre nagyon fontos feladat hárul. Természetesen a gyerekeink a legfontosabbak az életünkben, de vannak bizonyos dolgok, mint például a hit, amikor magunkat kell előtérbe helyezni, nemcsak azért, mert a túléléshez szükségünk van a hitre, hanem azért is mert ez egy nagyon fontos példa a gyerekeink számára.
#egyirányba: Ezt nem egészen értjük. El tudná nekünk magyarázni ennek a lényegét?
Lelkész Úr: Az otthon az a hely, ahol a gyerekek az első hithirdetést kapják. Ezért joggal lehet a családi otthont „családi egyháznak” nevezni. Ez az imádság és a szeretet egyik központi helye.
#egyirányba: Otthon akkor mindenki tudja eredményesen gyakorolni a hitét?
Lelkész Úr: Ha az otthonunk egy családi egyház, akkor természetesen otthon is tudjuk eredményesen gyakorolni és megélni a hitünket.

#egyirányba: De Lelkész Úr! Miért van az, hogy a társadalom gyakran azt az üzenetet továbbítja felénk, hogy a hit csak egy praktikus megoldás arra, hogy a gyerekeink jól neveltek legyenek?
Lelkész Úr: A hitünk nemcsak egy feladat a sok teendőink között, hanem egy erős kötelék Jézus Krisztussal, aki fontos, hogy mindig az életünk középpontjában álljon.
#egyirányba: Tehát, ha jól értjük, akkor minden otthon, a családban kezdődik, és a templomban folytatódik.
Lelkész Úr: A sikeres szülők jó példát mutatnak gyerekeiknek. Hiszen nem adhatjuk azt, ami nekünk nincs. Ha te, mint szülő nem ismered és szereted meg az egyházat, akkor a gyerekeid is ezt a példát fogják követni.
#egyirányba: Bennünk mindig felmerül az a kérdés, hogy a szülők milyen módon élhetik meg példásan a hitüket a gyerekeik előtt?
Lelkész Úr: Mindenki számára fontos a folyamatos fejlődés, a tanulás és az állhatatos kitartás. Ha ez megvan, akkor a siker sem marad el.
#egyirányba: De a közösség is nagyon fontos szerepet játszik a hit gyakorlásában ugye?
Lelkész Úr: Természetesen. Az egyház és annak követői is már egy közösséget alkotnak. Az egyház tagjának lenni jó dolog, hisz sok hasonló gondolkodású emberrel találkozhatunk, akik nagyban hozzájárulnak a szellemi fejlődésünkhöz, a boldogságunkhoz, és segítenek a problémáink megoldásában is.
#egyirányba: A hitünket hogyan tudjuk a mindennapi életünkbe átültetni?
Lelkész Úr: Például úgy, hogy követjük az egyházi ünnepeket, és azokat családi vagy egyházi körben megünnepeljük. Ilyen szeretetteljes közegben biztosan mindenki boldognak fogja érezni magát, és mindenki számára egyértelművé válik, hogy Jézus mindig velünk van, és a vele való kapcsolat a legfontosabb.
#egyirányba: Azt érzékeljük, hogy a mai rohanó világban gyakran elcsüggedünk a hitünkben. Ön is átélt már hasonlót?
Lelkész Úr: Igen, de ilyenkor meg kell újítani a gondolkodásunkat. Ahogy Szent Pál is mondja:
Ezáltal tudni fogjuk, hogy miként mutassuk meg gyermekeinknek „mi Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes.”
#egyirányba: Sokszor arra gondolunk, hogy a hitünk rengeteg szabályból áll.
Lelkész Úr: Istennek kezdettől fogva terve volt velünk, amit Jézus Krisztus töltött be és tölt be ma is. Ő nem akar nekünk semmit sem előírni, mert ő azért jött, hogy „életünk bőségben legyen.”
#egyirányba: Akkor a legfontosabb dolog, hogy szeretetben éljünk elsősorban családi körben, majd egy vagy több közösségben, ahol tudjuk gyakorolni a hitünket és kapcsolatot tartani Jézussal.
Lelkész Úr: Igen. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink is hasonlóan boldogan kövessék Jézus tanításait, akkor kezdjük el vagy folytassuk azokat a gyakorlati dolgokat, amik ezt elősegítik. Gondolok itt az otthoni imádkozásokra, reggel vagy az étkezések előtt. Használjátok ki otthon azokat a perceket, amikor Istenről beszélgettek, hogyan válik részévé mindannak, amit tesztek. Menjetek közösen gyónni, és szenteljetek időt a templomba járásnak.
#egyirányba: Köszönjük szépen a jó tanácsokat. Nagyon sokat tanultunk ebből a beszélgetésből.

Az #egyirányba csapat és a Lelkész Úr is:
Áldást és békességet kíván Mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése