2017. október 28., szombat

Luther és a fák

Egy irányba



„Ha tudnám, hogy elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”
                                                                      Luther Márton











  

Éva lányai





            A fa szimbólum megjelenik a világ nagyon sok területén, például történetekben, logókon, mítoszokban.
            Rengeteg ilyen fával kapcsolatos legenda is elhíresült Luther Mártonról. Különféle verziók vannak, amelyben bükk- vagy hársfa jelenik meg, de leghíresebb a Luther-tölgy.
            Ez Wittenbergben lelhető fel. Régen a fa helyén egy tér volt található, ahol a szóbeszédek alapján égette a pápai kiátkozási bullát.
            Egyes történetek egy wittenbergi egyetemistát állítanak a középpontba, aki lutheránus (evangélikus) volt. Beleszeretett egy lányba, akinek nagyanyja a reformáció előtti egyház tanait hallgatta. Az égetés napján a lány és nagymamája kíváncsiságból elmentek a fentebb említett helyre. Ott találkoztak az ifjú egyetemistával, aki nagy lelkesedéssel beszélt Luther tanairól és cselekedeteiről. A nagymama nem bírta elfogadni azt a tényt, hogy a fiú Luther követője, illetve nem viselte el a lelkesedését, ezért mérgében a földbe szúrta a botját. Mérgében azt mondta az ifjúnak, hogy addig nem veheti el az unokáját, ameddig a járóbotja ki nem hajt. Következő nap az egyetemista egy tölgyfát ültetett a bot helyére. Pár hónappal később mondta el ezt a csodát a nagymamának.
            A fa még ma is megtalálható Wittenbergben, azonban valaki belefűrészelt, és a szennyezett levegőnek köszönhetően nincs a legjobb állapotban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése