2017. október 4., szerda

1. forduló: A lutheri reformáció – feladatok



„Időkapu a hithez – az 500 éves reformáció nyomában”

1. A lutheri reformáció

Beküldési határidő: 2017. szeptember 29. (meghosszabbítva október 6-ig)
A feladatokat erre a címre kell beküldeni: idokapuref500@gmail.com

Az 1. forduló feladatai:

1. Luther-kvíz:
Tesztkérdések Luther Márton élete alapján – Válaszd ki és jelöld a válaszlehetőségek közül azt, ami az adott kérdésre a helyes válasz. (Lásd külön csatolt mellékletben. Vagy a megfelelő válaszokat kell aláhúzni, és úgy visszaküldeni a kvíz kérdéseket, vagy csak a megoldások betűjelét elküldeni e-mailben, például. 1A, 2B, 3C... )
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: a helyes válaszok kódja



2. Tételek, hitigazságok:
A reformáció 95 bibliai hitigazság tételszerű megfogalmazásával indult útjára. Fogalmazz meg te is néhány olyan hitigazságot, ami ma is aktuális. Amihez nem ártana visszatérni, akár az egyháznak, a gyülekezetnek, akár a családnak vagy az egyénnek. A tételek „mai nyelven” és tömören (egy-két mondatban) legyenek megfogalmazva, de bibliai alapon, bibliai igazságra támaszkodva.
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: max. 5 tétel


3. Bibliafordítás:
Luther Márton egyik legnagyobb tette a Biblia német nyelvre való lefordítása volt. Ettől kezdve az egyszerű emberek is anyanyelvükön tudták olvasni német földön a Szentírást, amit addig csak a latinul (és persze a héberül, görögül) tudók olvashattak. Ma sokszor halljuk panaszként, hogy a keresztény beszéd és a Biblia is „kánaáni nyelven” szól, vagyis nem igazán érthető a mai ember számára. „Fordíts le” mai nyelvre egy történetet a Bibliából, vagyis fogalmazd meg a mai ember számára érthető módon. Egy bibliai elbeszélést kell írnod és illusztrációval ellátnod gyerekek vagy ifis korosztály számára.
Elérhető: 10+5 pont
Beküldendő: egy bibliai elbeszélés illusztrációval


4. Bibliai tanítás:
Luther nagy hatású prédikátor volt, pedig eljárása egyszerű, amire ő maga azt mondta: „bárki utánam csinálhatja”. Szerinte a jó prédikáció 6 pontja:
1. Gondolj arra, hogy a magasságos Isten követe vagy.
2. Hagyatkozz a Bibliára, azt tanulmányozd.
3. Nem kell mindent elmondani, törekedj a lényegre.
4. Add elő egyszerűen, érthetően.
5. Kevés szóval mondd el, amit akarsz, a hosszú prédikáció unalmas.
6. Lassan és mértéktartóan beszélj.
Vagyis: „Fogj hozzá bátran, nyisd ki a szád és fejezd be hamar.”
(Forrás: Lauri Pohjanpää: Bizonyságtévők fellege, Evangélikus Országos Múzeum, Budapest, 1993.)
Fogalmazz meg a fenti pontok alapján prédikáció-stílusban egy bibliai tanítást vagy elmélkedést, amivel képzeletben kiállsz az emberek elé, és elmondod nekik. A hallgatóid lehetnek gyerekek, fiatalok vagy felnőttek, a barátaid vagy ismeretlenek. A tanításnak, elmélkedésnek adj címet, add meg a bibliai igehelyet, amire épül, és írd oda azt is, hogy milyen korosztálynak szól. Terjedelme ne legyen több egy oldalnál (max. 2-3000 karakter).
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: kb. egy oldalnyi szöveg


5. Luther-legendák:
Luther Mártonról több olyan legenda is elterjedt, aminek igazsága nem bizonyított, mégis a reformátor jelképes történetévé vált az utókor számára. Dolgozz fel egy ilyen legendát a következő ábrázolási lehetőségekkel:
  • Legenda-mese: Elbeszélés megfogalmazása mesélő stílusban.
  • Legenda-ikon: Képi ábrázolás készítése, ami jelképesen kifejezi a történet lényegét.
Elérhető: 5+5 pont (szöveg + kép)
Beküldendő: max. fél oldalnyi szöveg + illusztráció


6. Luther himnusza:
Luther mondta a zenéről következőket: „Az ördög szomorú szellem, az embereket elszomorítja, ezért aztán nem is bírja a vidámságot. Ez az oka, hogy a muzsikától igencsak menekül; nincs maradása, ha valahol ének szól, kivált, ha vallásos ének. Így hozott Dávid a hárfájával enyhülést Saulnak az ő kísértésében, amikor gyötörte az ördög (1Sám 16,23).” (194. asztali beszélgetés)
Luther maga is énekszerző volt, leghíresebb éneke, az „Erős vár a mi Istenünk” a reformáció „harci dalának” tekinthető. Dolgozzátok fel a dalt vagy a dal alapjául szolgáló zsoltárt újszerűen, az alábbi lehetőségek közül választva (elég csak az egyiket):
  • Az „Erős vár a mi Istenünk” c. ének (Ev. ék. 254; Ref. ék. 390) zenés-énekes feldolgozása és előadása (videofelvétel)
  • A 46. zsoltár alapján új énekszöveg írása az eredeti dallamra
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: egy feltöltött YouTube videofelvétel vagy egy új énekszöveg, max. 3 versszakkal


7. ReformMédia:
Luther Márton hitújító gondolatai nem jutottak volna el olyan gyorsan az emberekhez Európa-szerte, ha nincs könyvnyomtatás. A nyomtatott iratok terjesztése segítette igazán sikerre a reformációt. A reformátori mozgalom úgy működött, mint egy média-műhely. Ti is váljatok média-műhellyé, felhasználva korunk média-eszközeit – az alábbiak közül oldjátok meg az egyik feladatot:
  • Készítsetek evangéliumi tartalmú video-üzenetet mai témából kiindulva (videofelvétel).
  • Rögzítsetek egy „asztali beszélgetést”: bibliai vonatkozású mai élettéma megbeszélése egy asztaltársaságban (videofelvétel és/vagy jegyzőkönyv).
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: egy feltöltött YouTube videofelvétel és/vagy írott jegyzőkönyv, max.2 oldal


8. Csoportszelfi:
A lutheri reformáció követői az evangélikusok. Készítsetek csoportszelfit (a versenyző csapat tagjaival, amin a felnőtt mentor is rajta lehet) egy evangélikus templom kapujában, akkor is, ha nem evangélikusok vagytok. Ehhez fel kell deríteni a várost vagy a környéket, hol van a közelben evangélikus templom. Érdemes a templomba is bemenni, és megnézni, milyen a szerkezete, a felépítése. A fényképről valamilyen módon derüljön ki, hogy valóban evangélikus templomról van szó. Mellékelve kérjük a templom pontos helyét és megnevezését is.
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: 1-2 fénykép + templom adatai


Források, olvasmányok:
  • György Antal: A hit példaképei, Kálvin Kiadó, Budapest, 1999.
  • Albert Greiner: Luther Márton, az igazság megszállottja, Móra Kiadó, Budapest, 1992.
  • Luther Márton életéről: http://www.luther.hu/leben.html
  • Luther Márton: 95 tétel: http://mek.oszk.hu/00200/00203/00203.htm
  • Erős vár a mi Istenünk – LUTHER MÁRTON füveskönyve, szerk.: Reisinger János, Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2017.
  • Miklya Luzsányi Mónika történetei a reformáció korának alakjairól – Reformátusok Lapja számai 2016. október 23-tól folyamatosan
  • Logisztori – Reformáció, szórakoztató egyháztöri, társasjáték Luther és Kálvin koráról, Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2017.
  • Luther – A kártyajáték, társasjáték Luther Márton életéről, Bence Művek Bt., Budapest, 2016.
  • Reformáció – Egyháztörténeti társasjáték, Titus Hitéleti Alapítvány, Demecser
  • Luther 1-5., rajzfilmsorozat Luther életéről, Luther Kiadó, Budapest, 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése